FABRYKA PEPSICO, ŚRODA ŚLĄSKA, 2023

LOKALIZACJA:Środa Śląska, Święte
INWESTOR:Frito Lay sp. z o.o.
ZAMAWIAJĄCY:Arup Polska sp. z o.o.
AUTOR:arch. Jacek Ewý, arch. Krzysztof Ingarden
WSPÓŁPRACA AUTORSKA:arch. Grzegorz Miąsko (menedżer projektu)
PROJEKT ARCHITEKTONICZNY:2020-2021
REALIZACJA:2021-2023
POWIERZCHNIA CAŁKOWITA:53 242 m²

Największa i najbardziej ekologiczna fabryka PepsiCo w Europie, w której zakres wchodzi zakład produkcyjny z częścią biurową i zautomatyzowanym magazynem wysokiego składowania, produkujący chipsy Lay’s i nachosy Doritos. Przekąski produkowane w fabryce będą dostarczane na 20 rynków europejskich. Wartość inwestycji wyniosła ponad 1 mld zł.

Przy realizacji zakładu produkcyjnego PepsiCo Biuro Ingarden & Ewy odpowiadało za projekt architektoniczny, w ramach którego zaprojektowało także oryginalną fasadę z heliocentrycznym układem planetarnym Mikołaja Kopernika, która stała się głównym elementem identyfikacji wizualnej fabryki w Środzie Śląskiej.

Jest to najbardziej zrównoważony środowiskowo, zaawansowany technologicznie i innowacyjny zakład PepsiCo w UE. Uwzględnione w procesie projektowania i realizacji budowy aspekty środowiskowe – zastosowane metody dekarbonizacji i gospodarki cyrkulacyjnej, pozwolą na osiągniecie przez fabrykę do 2035 r. zerowej emisji netto pod względem CO2.

Projekt sporządzono w technologii BIM (Building Information Modelling).

Zespół projektowy:

arch. Joanna Bielawska – Ząbek

arch. Anna Dunin – Wąsowicz

arch. Jacek Dubiel

arch. Marcin Ewý

arch. Bartosz Kardaś

arch. Adrian Kasperski

arch. Zofia Małek

arch. Karolina Midro

arch. Anna Michalska

arch. Grzegorz Miąsko

arch. Dawid Niesyczyński

arch. Katarzyna Pikiewicz – Derus

arch. Piotr Urbanowicz

Przewijanie do góry