










FABRYKA PEPSICO, ŚRODA ŚLĄSKA, 2023
LOKALIZACJA: | Środa Śląska, Święte |
INWESTOR: | Frito Lay sp. z o.o. |
ZAMAWIAJĄCY: | Arup Polska sp. z o.o. |
AUTOR: | arch. Jacek Ewý, arch. Krzysztof Ingarden |
WSPÓŁPRACA AUTORSKA: | arch. Grzegorz Miąsko (menedżer projektu) |
PROJEKT ARCHITEKTONICZNY: | 2020-2021 |
REALIZACJA: | 2021-2023 |
POWIERZCHNIA CAŁKOWITA: | 53 242 m² |
Największa i najbardziej ekologiczna fabryka PepsiCo w Europie, w której zakres wchodzi zakład produkcyjny z częścią biurową i zautomatyzowanym magazynem wysokiego składowania, produkujący chipsy Lay’s i nachosy Doritos. Przekąski produkowane w fabryce będą dostarczane na 20 rynków europejskich. Wartość inwestycji wyniosła ponad 1 mld zł.
Przy realizacji zakładu produkcyjnego PepsiCo Biuro Ingarden & Ewy odpowiadało za projekt architektoniczny, w ramach którego zaprojektowało także oryginalną fasadę z heliocentrycznym układem planetarnym Mikołaja Kopernika, która stała się głównym elementem identyfikacji wizualnej fabryki w Środzie Śląskiej.
Jest to najbardziej zrównoważony środowiskowo, zaawansowany technologicznie i innowacyjny zakład PepsiCo w UE. Uwzględnione w procesie projektowania i realizacji budowy aspekty środowiskowe – zastosowane metody dekarbonizacji i gospodarki cyrkulacyjnej, pozwolą na osiągniecie przez fabrykę do 2035 r. zerowej emisji netto pod względem CO2.
Projekt sporządzono w technologii BIM (Building Information Modelling).
Zespół projektowy:
arch. Joanna Bielawska – Ząbek
arch. Anna Dunin – Wąsowicz
arch. Jacek Dubiel
arch. Marcin Ewý
arch. Bartosz Kardaś
arch. Adrian Kasperski
arch. Zofia Małek
arch. Karolina Midro
arch. Anna Michalska
arch. Grzegorz Miąsko
arch. Dawid Niesyczyński
arch. Katarzyna Pikiewicz – Derus
arch. Piotr Urbanowicz